Þór frá Ketu

Historien om Þór starter i februar 2006 hvor vi tog til Island for at finde en ny hingst. Vores ophold på Island, som skulle vare en uge, bragte os vidt omkring og vi fik kørt mange kilometer i jagten på at finde en hingst som vi mente var noget for os. Men det var svært at finde den rigtige og det var først på den sidste dag på Island at vores ven Georg spørger om han skal ringe til Gunnar Arnarson, deres hesteexportør, for at høre om han skulle ske at have en kåret 4-gænger hingst. Han havde ingen der var kåret, men han havde en meget lærenem, talentfuld 4-gænger hingst på 5 år. Så vi besluttede os for at tage til Reykjavík og se hingsten.

Vi ankom til Reykjavík og fik præsenteret hingsten i standen. Den så flot ud og var tilmed musegrå. Vi kikkede på hingsten mens den stod der på staldgangen og diskuteret hestens bygning, Gunnar mente den lå på ca. 8.00. Mens vi stod der overvejede jeg om jeg skulle mærke efter om der skulle være to testikler, men syndes det var lidt pinligt, og tænkte, vi bliver vel ikke fremvist en hingst hvis den ikke er hingst.

Hingsten hed Þór. Den blev sadlet op og derefter fremvist på en kæmpe ovalbane, hvor man så kan køre i sin bil ved siden af hesten. Vi må sige at det var en stor fornøjes at se Þór arbejde, han gik på den rigtig måde, trådte godt ind under sig og havde et godt løft. Jeg prøvede Þór og var ikke i tvivl om at jeg sad på en rigtig god hest.

Vi havde lidt svært ved at tage en beslutning om vi skulle købe så dyr en hest, når den ikke var kåret, men efter megen snak frem og tilbage, tog vi beslutningen og købte Þór, hvis den kunne gå igennem et dyrlæge tjek. Vores venner på Island var kontaktperson til Gunnar, hvilket var det nemmeste. De skulle så ringe til os om Þór var gået igennem dyrlæge tjekket. Da dette var overstået blev vi kontaktet og Þór var ok, ifølge Gunnar, men den ende testikel var lidt mindre end denanden. Vi ville så kun købe Þór hvis den kunne avls godkendes i Danmark, og det mente de at den kunne. Vi fik købt Þór og fik en kåring med i prisen, så Þór blev i Reykjavík til kåringen var over stået i maj. Den fik en meget fin kåring 8.00 i bygning 8.31 i ridning og en total på 8.19. Så vi var helt oppe på de lyserøde skyer. Vi havde aftalt med vores venner i Island at de skulle låne Þór til bedækning denne sommer som en betaling, for at de altid er meget søde til at hjælpe os med at finde heste i Island.

Vi fik Þór hjem en mandag i oktober, Den følgende fredag var vi i gang med at strigle føl til føl show, jeg syndes lige Þór også skulle havde en omgang. Pludselig opdager jeg at der kun er en testikel, og tankerne løb hurtigt igennem hovedet, er jeg blevet snydt, nej den er der nok i morgen, men nej, den kom aldrig.

Vi startede med at skrive en mail til Gunnar, om de var klar over at Þór var klaphingst, og at vi krævede at få en del af pengene tilbage. Vi hørte ikke noget de første par dage. Så jeg ringede til min veninde i Island, om hunstadig havde handelsundersøgelsen. Den fik hun tilsendt af Gunnar da vi købte Þór, hun skulle sørge for at få Þór forsikret, da han først skulle til Danmark i oktober. Hun sendte handelsundersøgelsen til os. Der stod at den ende testikel er lidt mindre end den anden og er placeret et forkert sted. Da vi fik mail tilbage fra Gunnar, var hans svar, i har købt hesten sådan. Vi kontaktet en advokat for at høre hvordan vi stod i en retssag. Han var helt sikker på at vi ville vinde den sag. Så vi startede en sag på Gunnar. Han var meget kold, vi kunne bare komme an.

Da vi havde haft Þór en måned, begyndte jeg at ride ham. Han havde slet ikke den gode vilje, som han havde i Island. Jeghavde godt hørt at der er nogle af de heste, der kommer ned fra Island, der aldrig bliver helt sig selv igen. Så jeg frygtede at Þór var en af dem. Men efter kort tid blev han meget snottet. Så det var måske forklaring på, at han ikke var sig selv. Pyha, så er der da håb om at han får sin vilje igen.

Efter noget tid begyndte advokaten at komme i tvivl om vi kunne vinde sagen og da vi ikke kunne få fri proces ville det komme til at koste os mange penge, hvis vi tabte sagen. Plus at vi ikke kunne holde vores venner på Island uden for sagen. Så derfor valgte vi at droppe sagen, og prøve at finde en ny hingst.

Dagen før jeg skulle melde til St. bededagsstævne 2007 tog jeg en tur på Þór, for at se om han var blevet rask. Det var han og viljen var også blevet meget bedre. Så han blev straks meldt til stævne. Der var jo kun 2 måneder til at få ham trænet op til dette stævne, men det gik ganske godt. Han var lidt spændt den første dag til 4-gang, men næste dag var han meget bedre. Og Þór blev bare bedre og bedre for hvert stævne han kom til. Til DM 2007 fik han sølv i 4-gang og en 4. plads i tölt, efter kun 4½ måneds træning. Ganske tilfredsstillende og tilmed fik jeg en plads på landsholdet til VM i Holland. Det gik desværre ikke så godt, da Þór var nervøs i traileren på vej der ned. Han kunne ikke lide alt den trafik på de tyske motorveje. Så efter et par trænings dage i Holland, måtte Þór tages af holdet, på grund af ømhed i musklerne, opstået efter den lange transport tid på 12 timer, hvor den stod og rystede det meste af vejen. Vi kom derfor ikke til start, da dyrlægen konstaterede, at han var blevet øm i det ene bagben, og ikke helt rent gående.

Efter VM fik Þór fri indtil 1. december. Denne gang forløb træningen også rigtig godt, Þór for bedrede sig næsten for hver gang han blev trænet. Så år 2008 blev en sand fornøjelse sammen med Þór. Det blev til mange gode sportsresultater, blandt andet to sølv medaljer til DM og en plads på landsholdet til NM i Norge.

Denne gang fik jeg transporteret Þór sammen med to andre heste, så alt forløb meget bedre. NM i N orge blev rigtig spændende og det var godt at stille op til stævnet med Þór, som denne gang var i topform, hvilket også var nødvendigt, hvis der skulle gøres forhåbninger om gode resultater. Banerne i Seljord var super gode og det blev rigtig spændende at stille op i udtagelserne. Heldigvis forløb alt planmæssigt, Þór og jeg fik flotte udtagelseskarakterer, faktisk de bedste nogensinde i min ridekariere. Resultatet efter udtagelserne blev en 3. plads i 4.1 og en 5. plads i T.1. Finalerne blev meget spændende. Især i 4.1 hvor deltagerne iå meget tæt og hvor Þórs trav ikke fungerede optimalt, så han fik ikke de bedste karakterer for trav. Men heldigvis rakte det samlede resultat til en flot Bronzemedalje. I T.1 var selskabet tilsvarende skrapt med deltagelse af bla. Jóhann R. Skúlarson. Her beholdt Þór placeringensom nr. 5 hvilket var rigtig flot.

Vi havde valgt at sætte Þór til salg efter NM. Det var selvfølgelig en svær beslutning, at skulle tage afsked med så god en hest. Men der er ikke så mange bedækninger i en klap hingst, og det var jo det han var købt til. Tilmed havde jeg fået kåret min nye hingst Greifi i første klasse med 9 for tölt, så jeg følte at den nok skulle dække mit konkurrencemæssige behov.

Vi fik solgt Þór rigtig godt, til en god rytter. Nils Christian Larsen, som er rigtig glad for ham. Og han har haft en rigtig god start på Þór. Til deres første stævne i Tyskland vant de B-flok, førte T.1 og vant 4-gænger kombination.

Vi har nu igen været i Island for at finde en ny hingst. Så Þór er skiftet ud til Óðinn, og her er der mærket efter, om testiklerne er i orden.

Skulle nogle være i tvivl om hvem Gunnar Arnarson er. Det er en af de største avlere på Island og exportør af heste. Så han ved godt hvad han har med at gøre. Jeg havde bestemt ikke regnet med at jeg skulle snydes af ham.

Lilian

Video: fra NM 2008

fra NM 2008